maandag 17 juni 2013

Verborgen verleden van Els Ruiters: Prima Nederlandse politiethriller

Vorig jaar waagde kinderboekenauteur Els Ruiters de overstap naar het thrillergenre met de thriller Geraakt. Het was het eerste deel in een serie over de rechercheur Ava van Amstel en haar partner Rob Welsman. Verborgen verleden is het tweede deel en pakt de draad van het verhaal op waar Geraakt eindigde.
Het is geen eenvoudige zaak die Rob en Ava in Verborgen verleden voor hun kiezen krijgen. Tijdens de verbouwing van een huis is onder het terras een lichaam gevonden dat er al enige tijd moet hebben gelegen. Ava en Rob komen er al snel achter dat het een jonge vrouw betreft. Vraag is wie is het, hoe lang ligt zij er en wie heeft haar vermoord en begraven.
Rob is herstellende van de wond in zijn borst die hij aan het einde van Geraakt opliep toen hij beschoten werd met pijl en boog. Het kost hem veel moeite om de tijd te nemen voor het herstel want het liefst zou hij volledig mee doen aan het onderzoek. Rob’s vader maakt het er niet eenvoudiger op door Ava op agressieve wijze lastig te vallen. Hij is het er niet mee eens dat zijn zoon bij de politie werkt. Tot overmaat van ramp moet Rob ook nog onder een vrouw werken.
In Geraakt was Ava druk bezig met het loslaten van Danny, haar vroegere vriend en het verwerken van hun heftige relatie. Eindelijk heeft ze alles een plek kunnen geven. Plotseling duikt er ander spook uit haar verleden op. Iemand herinnert haar op vele manieren aan 14 juli 1999. Het was die ene warme zomerse dag waar Ava het liefst nooit meer aan wilt denken.
Verborgen verleden biedt een spannend verhaal met een verrassende dubbele ontknoping. Els Ruiters geeft een realistisch ogend beeld van de gang van zaken bij de recherche. Stap voor stap werken Ava en Rob toe naar de ontrafeling van het raadsel van de jonge vrouw.
Ava van Amstel is geen sympathiek mens, regelmatig snauwt en grauwt ze naar iedereen om haar heen. Al bijna even zo vaak heeft ze er later spijt van. Het maakt haar een geloofwaardig personage. In dit verhaal krijgt ze langzaam het inzicht dat het verstandig is om haar geheim uit het verleden te delen met anderen en het lijk uit de kast te halen.
Els Ruiters heeft een soepele, eenvoudige schrijfstijl waardoor haar zinnen licht en lekker lopen. Het zou echter fijn zijn als ze de volgende keer net zo veel aandacht zou besteden aan haar taalgebruik als aan het goed in elkaar zittende verhaal. Nu struikelt de lezer geregeld over vreemde zinsconstructies en uitdrukkingen waarvan het wel duidelijk is wat er bedoeld wordt, maar die toch voor opgetrokken wenkbrauwen zorgen.
Afgezien van bovenstaand kritiekpuntje is Verborgen verleden een prima Nederlandse politiethriller, bij uitstek geschikt voor een avondje ontspanning.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten